Športno kinološko društvo v Celju


Monika Glavonjič

Kljub temu, da sem že celo življenje tako ali drugače obkrožena s psi, sem kinologijo začela bolje spoznavati šele, ko se je v meni povečevala želja po novem pasjem članu. Naslednji bo pa šolan, ne samo “kavč” pes, sem se šalila. Tako je odločitev, da pokukam v svet kinologije malo bolj “zares”, padla še preden je kosmatinec sploh prišel v našo družino. Nato je ob svojem času, na začetku leta 2016, kot mladiček k nam prišla psička Nota, s katero sva se že kmalu vpisali v kinološko društvo ter pričeli najprej s tečajem male šole.

Nota je hitro pokazala svojo navihanost ter pripravljenost za sodelovanje in učenje, včasih celo hitreje kot sem vse skupaj dohajala jaz. Nadaljevali sva z osnovnimi in nadaljevalnimi tečaji, kjer sva se srečali tudi z disciplino Rally Obedience.

Tekom druženj v društvu sva spoznali veliko prijetnih človeških ter zanimivih pasjih prijateljev, zato so nama srečanja in treningi vsakič v veselje. Noti celo tako zelo, da mi pogosto z navdušenim laježem sporoča naj se le zmigam, saj na poligon nisva prišli klepetat (oziroma po pasje, ovohavati druge) temveč delat! In ne samo na poligonu. Ko so v igri priboljški ali žogica, zanjo ni nepremagljive ovire. Igriva, včasih svojeglava Nota se je namreč naučila tudi vrsto trikcev, ki ji gredo odlično od tačk. Če se pošalim, postala je “veliki delovni” pes v crkljivem telesu “naročne” velikosti.

Tako sva se, po uspešno opravljenem izpitu iz Rally Obedienca na prvi stopnji (RO1), začeli udeleževati tudi RO tekem. In sva vzeli zares! Moram priznati, da sem imela pred prvo tekmo kar malce treme, a nastop je bil uspešen, led prebit, ostal pa je prijeten spomin. S tekmo sem dobila potrditev in vzpodbudo, da delava dobro in že na tretji tekmi sva bili celo tik pod stopničkami!

No, pa ni vse tako zelo zares. Rally Obedience je super kinološka disciplina, treningi in tekme so zabava, sprostitev ter prijetno druženje s somišljeniki, predvsem pa kvalitetno izkoriščen čas, ki ga namenim Noti in mi pomaga graditi odnos z njo. Ob vsem tem so iskrive oči in mahajoči repek, ki rad sodeluje z menoj, absolutno največji dosežek in nagrada.

In kdo ve, kam naju bo še zaneslo. Se veselim teh dogodivščin!